Bezpečnost potravin
IFS, BRC, FSSC, ISO 22000 – systém řízení bezpečnosti potravin
Certifikace podle standardu IFS se týká bezpečnosti výrobků, dodržování legislativních požadavků a systému managementu jakosti. Standardy byly navrženy tak, aby pomáhaly organizacím zajistit splnění požadavků zákazníků.
Certifikace FSSC 22000 je založena na stávajících ISO normách a je plně uznávanou organizací GFSI (Global Food Safety Initiative). Certifikace je také uznávána obchodními řetězci jako věrohodný důkaz o efektivním plnění požadavků na bezpečnost potravin.
Pomůžeme vám zavést tyto normy a díky tomu budete mít v pořádku:
- zdokumentovaný systém bezpečnosti potravin,
- vyhovující stavebně technické řešení výroby a infrastruktury (křížení zón, bezvadnost stropů a podlah, minimalizování skleněných prvků a rozbitelných plastů apod.),
- školení zaměstnanců,
- ovládání rizikových situací a záznamy o nich,
- sledování škůdců a zásahy proti nim,
- verifikaci a validaci systému (laboratorní rozbory výrobků, interní audity a kontroly),
- řízení dodavatelů (specifikace, atesty a migrační testy),
- a mnoho dalších požadavků týkajících se bezpečnosti potravin.
IFS
Organizace IFS (Internatinal Featured Standards) je organizací, která spravuje mezinárodní standardy IFS Food, IFS Logistics, IFS Cash & Carry, IFS HPC a IFS Brokers.
Certifikace dle standardu IFS se týká bezpečnosti výrobků, dodržování legislativních požadavků a systému managementu kvality. Standardy byly navrženy tak, aby pomáhaly organizacím zajistit splnění požadavků zákazníků. jedná se o mezinárodně uznávaný. Norma IFS Food je standardem pro hodnocení dodavatelů a výrobců potravinářských výrobků do velkoobchodních i maloobchodních organizací. Pro koho je tento standard určen:
- pro všechny zpracovatele a výrobce potravin
- primární balení
- pro manipulaci s volně loženými produkty Cílem IFS certifikace je:
- získání mezinárodně uznávaného certifikátu
- získání více významných zákazníků
- vytvoření společného standardu a jednotného systému hodnocení
- snížit náklady a časovou náročnost pro dodavatele i obchodníky
- zajištění odpovědnosti vrcholového vedení • zajištění systému řízení kvality
- zvýšení důvěry dodavatelů
- efektivní využití zdrojů
- vylepšení obchodní pověsti jako dodavatel kvalitních výrobků
FSSC 22000
Food Safety System Certification představuje kompletní schéma certifikace pro plnění požadavků na bezpečnost potravin. Certifikace FSSC 22000 je založená na existujících ISO normách a je plně uznávána organizací GFSI (Global Food Safety Initiative). Certifikace je též uznávána obchodními řetězci jako věrohodný důkaz o efektivním plnění požadavků na bezpečnost potravin. Schéma FSSC 22000 se skládá ze samotné normy ISO 22000, sektorově specifických požadavků (PRPs) a specifických požadavků FSSC 22000. Systém FSSC 22000 je určen k certifikaci systémů pro bezpečnost potravin u výrobců zaměřených na výrobu či zpracování živočišných produtků, rostliných produktů podléhajících zkáze, výrobky s dlouhou trvanlivostí, výroba obalů pro potravinářství, jiné ingredience a doplňky jako aditiva, vitamíny, bio-kultury
HACCP
HACCP neboli Systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů je dnes již povinným nástrojem pro výrobce potravin, který napomáhá předcházet rizikům v oblasti bezpečnosti potravin. Systém HACCP je určen pro všechny subjekty pracující v oblasti výroby, správy, manipulace a distribuce, skladování a prodejem koncovému spotřebiteli. Systém HACCP se skládá ze 7 hlavních bobů:
- Provedení analýzy nebezpečí a rizik
- Stanovení kritických kontrolních bodů
- Stanovení znaků a kritických limitů pro kritické body
- Sledování dosaženého stavu v kritických bodech
- Stanovení nápravných opatření pro kritické body
- Stanovení ověřovacích postupů
Vypracování dokumentace a vedení záznamů Rádi vám pomůžeme se zavedením normy HACCP ve vaší firmě.